Telefon bimbit merupakan punca utama penyebaran virus ?!

Telefon bimbit merupakan punca utama penyebaran virus ?!

Masyarakat sering menyatakan bahawa mereka perlu membasuh tangan mereka dengan kerap, tetapi tiada siapa pun menyatakan yang kita perlu membersihkan telefon bimbit kita. Masyarakat menyentuh telefon bimbit mereka selama hampir 16 jam sehari, kecuali pada waktu tidur. Sebagai contoh, membalas mesej, melayari Facebook, Instagram dan sebagainya. Bahkan kita juga menggunakan telefon bimbit sewaktu membeli belah. 

Kadar penggunaan telefon bimbit dalam kalangan masyarakat sangat tinggi, tetapi masyarakat tidak pernah menjadikan rutin membersihkan telefon bimbit mereka sebagai rutin harian. Kita tidak tahu berapa banyak kuman yang melekat pada telefon bimbit kita. Kajian menunjukkan bahawa kuman yang terdapat pada paparan skrin telefon adalah 3 kali lebih tinggi berbanding di dalam tandas! Oleh itu, kiat mesti perketatkan kebersihan dan pembasmian kuman pada telefon bimbit kita. 

Walaubagaimanapun, bila dan bagaimana cara kita membasmi kuman pada telefon bimbit? Cadangan kami adalah, apabila anda sampai sahaja di rumah, pilih pembasmi kuman yang mempunyai 70% hingga 75% kuantiti alkohol, gunakan kain yang bersih dan letakkan kuantiti alkohol yang sesuai untuk membasmi kuman pada skrin telefon anda.

Elakkan daripada meletakkan pembersih kuman terus ke telefon anda bagi mengelakkan kerosakkan pada telefon anda. Jika anda tidak menggunakan telefon anda semasa anda keluar, anda tidak perlu membasmi kuman pada permukaan telefon bimbit anda. Marilah kita bekerjasama melawan COVID-19!

Contact us